Távhő Ökocímke célja a fogyasztók tájékoztatása a távhőrendszer környezetre gyakorolt hatásairól, hasonlóan a háztartási elektronikai eszközök jól ismert energiacímkéihez. A címkék bevezetése hiánypótló, hiszen sok meglévő és leendő fogyasztóhoz még nem jutott el az a fontos információ, hogy a távhő ma már nemcsak kényelmes és biztonságos, de energiahatékony és környezetbarát is – köszönhetően az elmúlt évek jelentős fejlesztéseinek.

A Távhő Ökocímke a tájékoztatás mellett motivációt is jelent a távhővállalatok számára, hogy a jövőben is mindent megtegyenek azért, hogy versenyképes árú, megbízható és klímabarát szolgáltatást nyújtsanak az embereknek – javítva az energiahatékonyságot és növelve a megújuló energiaforrások felhasználását.

A Távhő Ökocímkét 2015-ben vezette be a MaTáSzSz.

Mit tudhatunk meg a Távhő Ökocímke segítségével a távhőről?
 

  • A távhő biztonságos, hiszen segítségével kizárható a más fűtési rendszereknél előforduló tűz- és robbanásveszély, illetve a szén-monoxid-mérgezés is.
  • A távhő környezetbarát: a távhő egyre nagyobb mértékben hasznosít megújuló energiaforrásokat, és jelentősen hozzájárul a levegőminőség javításához a szigorú kibocsátási elvárások teljesítésével, és az „egy kémény – sok lakás” elv alkalmazásával. Ráadásul az elmúlt években komoly fűtéskorszerűsítés zajlott a távhűtéses lakóházakban (pl. új fűtésszabályozók felszerelése, szigetelések, nyílászárócserék), így az épületek energiahatékonysága egyre jobbá vált.
  • A távhő kényelmes, mert egyenletes meleget biztosít az egész lakásban – szemben pl. a gázkonvektoros fűtéssel.

 

A Távhő Ökocímkéről további információkat a program weboldalán talál.