Kaposvári Kamstrup READy fogyasztásmérő távleolvasó rendszer

Európában az energia felhasználás 50%-át az épületek és az ipar fűtési, hűtési igénye teszi ki. Az éghajlatvédelmi célok elérése érdekében hatékony és fenntartható fűtési/hűtési stratégiára van szükség, amely egyesíti a megújuló energia fokozott használatát, miközben az ellátás biztonságának biztosítása nem sérül. A meglévő távfűtési hálózat optimalizálása megköveteli a pontos tudást a rendszer áramlási, hőmérséklet, teljesítmény és a tényleges kapacitás adatairól. Ezeket a szempontokat szem előtt tartva fejleszti a rendszerét a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. a Comptech Kft. segítségével.

Az egycsöves átfolyós fűtési rendszerű épületek szabályozhatóvá tételének műszaki tartalma - tanulmány

A MaTáSzSz Elnökségének felkérésére a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéke tanulmányt készített „Az egycsöves átfolyós fűtési rendszerű épületek szabályozhatóvá tételének műszaki tartalma” címmel.

A geotermikus hő alkalmazásának lehetőségei a távhő-rendszerekben, különös tekintettel Baranya megyére

Dr. Göőz Lajos prof. emeritus, az MTA pécsi kutató részlege számára készített egy tanulmányt a geotermikus hő alkalmazásának lehetőségei a távhő-rendszerekben, különös tekintettel Baranya megyére.

Távhő HMV hőcserélő primer oldali térfogatáram korlátozása téli/nyári üzem esetén 2. rész

A hőközponti kapcsolás egyik fontos szerelvénye a kombinált térfogatáram korlátozó és nyomáskülönbség szabályozó szelep, az ún. „dP-V” szelep. Szerepe, hogy a lekötött teljesítményhez tartozó térfogatáramot biztosítsa, azaz beszabályozott legyen a hőközpont, illetve, hogy megfelelő nyomáskülönbség álljon rendelkezésre a motoros szabályozó szelepek számára. Blogunkból tudjon meg többet a térfogatáram szabályozó szerelvények működéséről, üzemviteli jellemzőiről.

Vezetői szupervíziós csoport

2019. áprilisa óta zajlik a Távhő Szupervíziós Program a MaTáSzSz szervezésében és megvalósításában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával, amelynek kifejezett célja a „frontvonalban” dolgozó távhős munkatársak mentális stabilitásának segítése. A 2022/2023-as időszakban 2 cégnél összesen 4 team szupervíziója zajlott. Újdonságként indítottunk egy vezetői csoportot, amelyben 8 távhőszolgáltató 1-1 ügyfélszolgálati vezetői feladatokat is ellátó kollégája dolgozott együtt. Közeledve a 2022/2023-as szupervíziós program végéhez Molnár Szilviával, a távhő szupervíziós program vezetőjével beszélgetett Kocsis Tóth Ildikó a vezetői csoportról.

Okos mérés hazánkban, nemzetközi kitekintéssel

Az okos mérés egyre nagyobb szerepet kap a hazai közműveknél, ill. az Európai Unió energiagazdálkodásában is élénk figyelem kiséri. A Smart Energy International internetes újság 2022. december 06. számában érdekes cikk jelent meg a témával kapcsolatban,

Távhő HMV hőcserélő primer oldali térfogatáram korlátozása téli/nyári üzem esetén

A hőközponti kapcsolás egyik fontos szerelvénye a kombinált térfogatáram korlátozó és nyomáskülönbség szabályozó szelep, az ún. „dP-V” szelep. Szerepe, hogy a lekötött teljesítményhez tartozó térfogatáramot biztosítsa, azaz beszabályozott legyen a hőközpont, illetve, hogy megfelelő nyomáskülönbség álljon rendelkezésre a motoros szabályozó szelepek számára. Blogunkból tudjon meg többet a térfogatáram szabályozó szerelvények működéséről, üzemviteli jellemzőiről.

Korszerű kiber-biztonsági szempontból is védett kontrollerek a szabályozás és vezérléstechnikában

A XXI század számtalan kihívást tartogat a rendszereket üzemeltetők számára, de mindenképpen új probléma a kiber-biztonság kérdése a távhőszolgáltatás területén. Ez a veszély nem elsősorban az adminisztratív területeket (pl.: számlázás, adatgyűjtés) fenyegeti, bár ott is sok probléma ellen kell védekezni, hanem a fűtőművek irányítástechnikáját és a hőközpontok távvezérlési, szabályozási feladatait

Öntanuló „Okos Otthon” technológiák a távfűtéses lakásokban

A drasztikusan emelkedő energiaárak megtakarításra ösztönzik a távhő felhasználókat. A kívánt energiamegtakarítás elérésében segítségükre lehetnek a legmodernebb „Okos Otthon” technológiák, melyek alkalmazásával az energiamegtakarítás mellett növelhető a komfortérzetet is.

Automatizálási esettanulmányok távhő rendszereknél Szekszárdon, Szolnokon és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

A távfűtési rendszerek automatizálási szempontból ötvözik a hagyományosnak tekinthető épületautomatikai és az ipari, infrastruktúra automatizálási feladatokat, hiszen nagy kiterjedésű csőhálózat köti össze a termelő-illetve fogyasztói oldalt, ugyanakkor a zavartalan működéshez épületgépészeti eszközöket kell összehangoltan működtetni. A zavartalan működés biztosításához elengedhetetlenek a tervezhető, jövőbe mutató fejlesztések, viszont a már kiépített rendszerek esetében nagyon ritkán adatik meg a lehetőség, hogy egészében lecseréljük az eddig használt eszközállományt akár egy huzamosabb üzemszünet keretében.