Itt a fordulat az emissziós kvóták árfolyamában?

Papp Bernadett – Piacelemzési Vezető

A blue and green rectangular sign with white text

Description automatically generated

Az európai uniós kvóták árfolyama rendkívül gyenge évkezdetet tudhat maga mögött. 2024 januárjában az irányadó termék árfolyama 20,17 százalékkal csökkent a tavalyi év záróárához viszonyítva.

2024. február 9-i frissítés: 

Az elmúlt napok fokozatos gyengülése az EUA árfolyamában a ma reggeli nyitás után csûcsosodott ki 2 éves mélypontra lökve a kvóta árát, mely 58 euro/unit -os szintre esett.

Ezen a szinten aktivált pár vételi megbízást és kicsit “felpattant”, de jelenleg 58-59 euro/unit között mozog.

 

A decemberi lejáratú uniós emissziós kvóta havi árfolyamváltozása az elmúlt öt évben

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Forrás: ICE Endex

A grafikon alapján a kvóták árfolyama továbbra is csökkenő trendben mozog, azonban az árfolyam nem esett új lokális mélypontra január 22 óta, amikor is 60,86 eurón történt tranzakció. Bár az emelkedési kísérleteket általában beleadás követi, az árfolyam egyelőre stabilnak tűnik a 60 euró feletti szinten. Amennyiben ez a szint megtörne, a következő támaszt az ukrán háború kezdetén látott 59,03 eurónál találhatja meg az árfolyam.

A piac kifejezetten aktívnak nevezhető. A januári kereskedési napokon átlagosan 24,1 millió egység cserélt gazdát az irányadó termékben, míg a tavalyi év ugyanezen időszakában csupán 19,5 millió volt az átlagos napi forgalom a 2023 decemberi leszállítású kontraktusban.

A decemberi lejáratú uniós kvóta árfolyamának változása (euró / tonna) és kereskedett mennyisége (lot, 1 lot = 1 000 tonna)

Forrás: ICE Endex

A piaci fundamentumok egyelőre nem változtak jelentős mértékben, és a bőséges kínálat a REPowerEU programnak köszönhetően nem igazán találkozik a piaci kereslettel. A 2024-es árverések kezdeti sikere után, az utóbbi hetekben az aukciók gyakrabban zártak az aktuális másodpiaci árak alatt és ritka a kétszeresen vagy annál nagyobb mértékben túljegyzett árverés.

A januári szeles, de nem túl hideg időjárás kedvezett a megújuló energiatermelésnek és alacsonyan tartotta a keresletet. Ugyanezen okból a jövő havi leszállítású gáz árfolyama a holland tőzsdén 30 euró alá esett megawatt óránként és csak január végén illetve február elején próbált visszakúszni ezen szint fölé, mindeddig inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A gáz árfolyamának volatilitása mögött több tényezőt is találhatunk. Bár az európai kereslet továbbra is alacsony (és a volatilitás sem igazán csábító azoknak az ipari szereplőknek, amelyek az elmúlt években visszafogták fogyasztásukat) és a tározók valószínűleg rekord töltöttségi szinten zárják a téli fűtési szezont, a jövőbeni kínálatot egyre több kérdőjel övezi. Amennyiben a jelenlegi konfliktus a Vörös tengerről átterjed a Hormuzi szorosra, Qatar exportja és ezzel a világ LNG kínálatának 20 százaléka veszélybe kerülhet. Az orosz gáz Ukrajnán keresztül történő tranzitját biztosító szerződés idén év végén lejár és egyelőre nem garantált a hosszabbítás. Ráadásul az elmúlt években Európa „megmentőjévé” avanzsált USA nem fogja lényegesen növelni LNG export kapacitását, miután az elnök, Joe Biden megvétózta az új LNG terminálok létesítését. (Természetesen ez utóbbit a választási eredmények még érvényteleníthetik.)

A gáz és az emissziós kvóták árfolyama közötti korreláció a fentiek következtében erősödött az elmúlt napokban.

Az uniós kvóták, német áram, TTF gáz és európai szén árfolyamának normalizált grafikonja

Forrás: Pact Capital

Érdemes lehet megemlíteni, hogy január eleje óta először a 26-ára végződő héten csökkent a befektetési alapok nettó eladási állománya az emissziós kvóták származtatott termékeiben. Bár a csökkenés nem jelentős, csupán 1,65 százalék, szintén előre jelezheti a befektetői hangulat változását, azonban ahhoz, hogy ezt biztosan állíthassuk, a következő hetek adatainak meg kellene erősíteniük a hangulatjavulást. Amennyiben valóban inkább árfolyam-emelkedésre számítanak ezen piaci résztvevők, az akár jelentős visszapattanást is okozhatna az emissziós kvóták árfolyamában.

Egy, a hivatalos publikálás előtt kiszivárgott dokumentum szerint, az Európai Bizottság 90 százalékos emissziócsökkentési célt indítványoz a 2040-es évre vonatkozóan. Bár a tudósok támogatnák ezt vagy egy még ambiciózusabb 95 százalékos célt, az ipari szereplők a magas energiaárakra és a kiélezett nemzetközi versenyre hivatkozva tiltakoznak. A megfelelési kötelezettséggel rendelkező létesítmények számára azt lesz érdemes látni, hogy milyen szerepet szán a Bizottság az EU ETS-nek a fenti cél elérésében. A célszám publikálásának hivatalos dátuma február 6, azonban a részletekre valószínűleg csak később derül fény.