70 euró fölé emelkedett az emissziós kvóták árfolyama április első felében

Papp Bernadett – Piacelemzési Vezető

A blue and green rectangular sign with white text

Description automatically generated

Április első két kereskedési napja alapján azt gondolhattuk, hogy a márciusi 10,36 százalékos emelkedés hamar elpárolog majd, mivel a március végi 61,80 eurós záróárról két nap alatt 56,90 euróig zuhant vissza az irányadó kontraktus árfolyama, azonban a trend hamarosan fordult és a piac meredek emelkedésbe kezdett. Április 4 és 12 között a napi maximumok folyamatosan növekedtek és az árfolyam a hónap első két hetében összesen 15,78 százalékkal nőtt. Április 16-án az árfolyam elérte a 74,90 eurót, azonban a kiélesedő közel-keleti konfliktus az ellátási aggodalmakról egyre inkább a recessziós félelmek felé tereli a befektetőket. Következésképp, az irányadó európai emissziós kvóta árfolyama visszacsúszott 70 euró alá.  

A decemberi lejáratú uniós emissziós kvóta havi árfolyamváltozása az elmúlt öt évben

A screenshot of a computer screen

Description automatically generated

Forrás: ICE Endex

A piac alakulása ismét elsősorban fundamentumokkal magyarázható, amelyet jól bizonyít, hogy míg az EUA Dec24 kontraktus 15,78 százalékkal nőtt április első felében, addig az irányadó európai gáz kontraktus árfolyama 13,50 százalékkal emelkedett a holland tőzsdén.

Bár Európa az átlagosnál magasabb telitettségi szintű gáztározókkal zárta az elmúlt fűtési szezont, a piaci szereplők figyelme már a nyári újra töltés és a jövő téli ellátás kockázatai felé irányult a hónap első felében.

Ebből a szempontból nem jelent jó hírt, hogy az orosz – ukrán háború szintet lépett és a két ország egyre inkább egymás energia-hálózatát támadja. Míg ukrán drónok orosz finomítókat céloztak, az oroszok megsemmisítették az ukránok legnagyobb erőművét és támadást indítottak ukrán gáztározók ellen, amelyet szomszédaink korábban az Európai Unió országainak ajánlottak fel tárolás céljára. A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy idén év végén lejár a két ország közötti gáztranzit-szerződés, amelynek megújítására kevés esélyt lát a piac.

Az európai szolgáltatók számára öröm az ürömben, hogy a fenti ellátási problémák miatt nőttek az Ukrajnába irányuló export lehetőségeik.

Az április 13-án, szombaton tovább éleződő közel-keleti konfliktus szintén Európa sérülékenységére hívja fel a figyelmet.

Az uniós kvóták, német áram, TTF gáz és európai szén árfolyamának normalizált grafikonja

Forrás: Pact Capital

Az Európai Bizottság húsvét után, április 3-án hozta nyilvánosságra a 2023-as hitelesített kibocsátásra vonatkozó előzetes adatokat, amelyek alapján az EU ETS létesítményei a rendszer 2005-ös indulása óta a legnagyobb mértékű éves csökkentést hajtották végre. Az emisszió csökkenésének hátterében elsősorban az energia-szektorban megfigyelhető gyors dekarbonizációs folyamatok állnak a Bizottság szerint.

Az adatok alapján 2023-ban 15,5 százalékkal csökkent a létesítmények kibocsátása az előző évhez képest, ami alapján 2005-höz viszonyítva már 47 százalékos csökkenést értek el a vállalatok. Ez alapján valószínűsíthető, hogy elérhető a 2030-ra kitűzött 62 százalékos emissziócsökkentési cél.

A Bizottság véleménye szerint a trend megerősíti az EU ETS rendszerének hatékonyságát, amely továbbra is az uniós dekarbonizációs folyamatok legfőbb eszköze lesz. 

A legnagyobb kibocsátáscsökkenést az energiaiparban sikerült elérni (-24% éves összehasonlításban), amely elsősorban a megújuló kapacitások növekedésének (szél és nap) köszönhető. Ezen kívül, a kedvező időjárási körülményeknek köszönhető magasabb víz és nukleáris energiatermelés szintén hozzájárult a kedvező adatokhoz.

Az energiaintenzív ipari szektorokban 7 százalékos emissziócsökkenés volt megfigyelhető az előzetes adatok alapján mind az alacsonyabb termelési mennyiség, mind a hatékonyságjavulás következtében. A trend elsősorban a cement-, vas- és acéltermelésben volt megfigyelhető.

Az egyetlen kivételt a légiközlekedés képezte, amelyben a kibocsátás éves szinten 10 százalékkal emelkedett, mivel a szektor folyamatosan áll talpra a pandémia miatt bezuhant forgalom után.

A decemberi lejáratú uniós kvóta árfolyamának változása (euró / tonna) és kereskedett mennyisége (lot, 1 lot = 1 000 tonna)

Forrás: ICE Endex

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy a piac most a Bizottság következő kommunikációját várja a rendszerben felhalmozódott többletről és a piacstabilitás tartalék által kivonandó egységek mennyiségéről.  A többlet egységek mennyisége nagy valószínűséggel nőtt, mivel a kibocsátás jelentősen nagyobb mértékben csökkent, mint a rendszer „sapkája” (Cap), illetve 2023 nyara óta a tagországok több millió egységgel többet árvereztek a REPowerEU program finanszírozása érdekében.

A piacstabilitási tartalékkal kapcsolatos bejelentések június 1 környékén várhatók. Az egységek kivonása általában árfelhajtó hatással bír, azonban kérdés, hogy a Bizottság tervezi-e további egységek árverését a fent említett program érdekében, mivel az elmúlt hónapokban a tervezett 75 eurós árfolyamszint alatt sikerült értékesíteni a kvótákat.

Mindent egybevetve, a geopolitikai kockázatok és a piacstabilitási tartalék alkalmazása árfelhajtó hatással bírhat, azonban a gyenge fundamentumok, recessziós félelmek, a 2024-es ingyenes kiosztás kezdete és politikai döntések (például további egységek árverése) jelentős kockázatot jelent.